Wat is overgangsrecht?
Algemeen geld dat de regels van toepassing zijn zoals die gelden op het moment dat het bevoegd gezag (de gemeente) een beslissing neemt op een aanvraag om ontheffing of vergunning. In een aantal gevallen, zoals bijvoorbeeld bij een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen (de voormalige bouwvergunning), kan dit negatief uitwerken. In die gevallen wordt in een wetswijziging een paragraaf opgenomen die specifieke regels bevat hoe om te gaan met aanvragen die rond om een wetswijziging worden ingediend. Bij de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen geldt bijvoorbeeld, in afwijking van de algemene regel, het overgangsrecht dat de regelgeving van toepassing is zoals die geldt op het moment van het indienen van de aanvraag.
Het overgangsrecht dient er dus toe de overgang tussen de oude en de nieuwe wetgeving goed op elkaar aan te laten sluiten. Er is geen algemeen geldend overgangsrecht. Indien u de term overgangsrecht tegenkomt in een bepaalde context zult u na moeten gaan welke wetgeving bedoeld wordt en in de betreffende wetgeving na moeten gaan wat het overgangsrecht in dat specifieke geval inhoudt. Indien u meer informatie wilt over een specifiek stuk overgangsrecht, dan kunt de deze vraag aan uw gemeente voorleggen.
Versiedatum: 01-10-2010
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).