Mag er meer dan één omgevingsvergunningvrije dakkapel op één dakvlak worden gebouwd?
Ja, dat mag.
In bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (Bor) is geen voorwaarde opgenomen met betrekking tot het aantal vergunningvrije dakkapellen dat op een dakvlak gebouwd mag worden. Elke dakkapel zal natuurlijk wel aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen moeten voldoen.
Ook mag een vergunningvrije dakkapel worden gebouwd op een dakvlak waar reeds een met omgevingsvergunning gebouwde dakkapel aanwezig is.
Ook hiervoor geldt natuurlijk dat de tweede dakkapel dan aan voorwaarden voor vergunningvrij bouwen moet voldoen.
Indien de tweede dakkapel boven een bestaande dakkapel wordt geplaatst, zal deze nooit kunnen voldoen aan de voorwaarde dat de onderzijde van de dakkapel 0,5 tot 1 meter boven de dakvoet moet liggen. In beide hierboven beschreven gevallen geldt in ieder geval dat de dakkapellen niet aan elkaar vast mogen worden gebouwd. Als dit wel wordt gedaan dan moeten de aan elkaar gebouwde dakkapellen (bijvoorbeeld een al bestaande en een nieuwe) als één dakkapel worden beschouwd. Alleen als deze ene nieuwe dakkapel nog voldoet aan de in het Bor gestelde eisen mag u deze zonder omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen plaatsen.
Op www.omgevingsloket.nl treft u de vergunningcheck aan. Daarmee kunt u eenvoudig en snel beoordelen of u een vergunning nodig heeft voor uw dakkapel.
Versiedatum: 01-12-2014
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).