Wanneer heb ik een sloopvergunning nodig?
Van slopen is sprake als een bouwwerk geheel of gedeeltelijk wordt afgebroken (artikel 1.1, lid 1, van de Wabo). Bij gedeeltelijk slopen zal doorgaans ook sprake zijn van verbouw. Voor het slopen moet er rekening mee worden gehouden dat:
- een omgevingsvergunning voor het slopen nodig kan zijn; en
- een sloopmelding nodig kan zijn.
In artikel 2.1, eerste lid, van de Wabo is opgenomen dat er verschillende soorten omgevingsvergunningen voor het slopen nodig kunnen zijn. Een vergunning is nodig voor het slopen van:
- een beschermd monument;
- een bouwwerk in een beschermd stads- of dorpsgezicht;
- een bouwwerk waarvoor in bijvoorbeeld een bestemmingsplan een vergunningplicht is opgenomen;
- een bouwwerk waarvoor in een provinciale of gemeentelijke verordening een vergunningplicht is opgenomen.
Daarnaast worden in het Bouwbesluit 2012 eisen gesteld voor een sloopmelding. Procedurele voorschriften voor sloopwerkzaamheden zijn gegeven in paragraaf 1.7 van Bouwbesluit 2012. Hoofdstuk 8 van Bouwbesluit 2012 geeft inhoudelijke voorschriften voor sloopwerkzaamheden.
Versiedatum: 01-03-2015
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).