Mag een gemeente bij een vergunningvrij bouwwerk nog vragen om een constructieberekening of om andere gegevens waaruit blijkt dat het vergunningvrije bouwwerk voldoet aan het Bouwbesluit 2012?
Bij vergunningvrije bouwactiviteiten behoeft geen voorafgaande toestemming te zijn verkregen van het bevoegd gezag (meestal burgemeester en wethouders) in de vorm van een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. Tijdens en na de bouw kan het bevoegd gezag er wel op toezien of bij het bouwen voldaan is aan de geldende regels uit het Besluit omgevingsrecht en het Bouwbesluit 2012.
De bewijslast ligt op dit punt in eerste instantie niet bij de eigenaar maar bij het bevoegd gezag . Indien het bevoegd gezag meent dat niet voldaan wordt aan het Bouwbesluit 2012 en zij wenst hiertegen handhavend op te treden, dan moet zij haar besluit daartoe deugdelijk motiveren. Daarbij dient ook overtuigend te worden beargumenteerd waarom welk voorschrift is overtreden.
Het is het bevoegde gezag natuurlijk niet verboden om aan de aanvrager een constructieberekening of andere gegevens te vragen. Deze gegevens kunnen echter niet worden afgedwongen.
Versiedatum: 23-10-2014
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).