Moet ik voor het vervangen van mijn dakpannen een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen aanvragen?
Het vervangen van dakpannen door dakpannen van de zelfde soort is vergunningvrij onderhoud als bedoeld in het eerste lid van artikel 2 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Op grond van de uitspraak van Raad van State van 27-01-2016 valt een verandering van kleur ook onder gewoon onderhoud en is dat dus vergunningvrij als de detaillering niet wijzigt (ECLI:NL:RVS:2016:162).
Het vervangen van dakpannen door een ander type dakpannen of dakbedekking valt onder artikel 3, onderdeel 8 van bijlage II van het Bor. Het vervangen van dakpannen zal over het algemeen voldoen aan de vier voorwaarden uit dat artikellid. In een enkele situatie zou er sprake kunnen zijn van een (beperkte) toename van het bouwvolume. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als onder de pannen extra isolatie wordt aangebracht. Wij adviseren u met de gemeente contact op te nemen als het bouwvolume beperkt toeneemt. De gemeente kan dan op basis van de regelgeving beoordelen of al dan niet een vergunning nodig is.
Tot slotmerken wij op dat de gemeente handhavend op kan treden als er door het wijzigen van het uiterlijk van het bouwwerk ernstige strijd met redelijke eisen van welstand is ontstaan. Als u dakpannen in een andere kleurstelling of dakbedekking met een andere uitstraling wilt toepassen adviseren wij u met de gemeente te overleggen of dit op grond van de welstandsnota niet als 'welstandsexces' wordt gezien. Dit zal overigens alleen het geval kunnen zijn bij zeer sterk afwijkende kleuren.
Versiedatum: 01-02-2016
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).