Is voor het bouwen van een kas een omgevingsvergunning vereist?
Dat hangt af van de afmetingen van de kas en het gebruik van de kas. De kas kan mogelijk worden gezien als bijbehorend bouwwerk als bedoeld in onderdeel twee van artikel 2 of het eerste onderdeel van artikel 3. Of dit het geval is, is afhankelijk het gebruik van de kas en of er al een hoofdgebouw aanwezig is op het perceel waar de kas geplaatst gaat worden.
Als er nog geen hoofdgebouw aanwezig is, is altijd een vergunning nodig. Als er wel een hoofdgebouw aanwezig is, is het gebruik van de kas relevant. Van belang is dat beide kassen functioneel verbonden zijn. Dat houdt in dat het gebruik van beide kassen in relatie tot elkaar moet staan. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als de kassen voor verschillende bedrijven worden gebruikt. Ook indien door het plaatsen van de kas de oorspronkelijke kas niet meer als hoofdgebouw kan worden aangemerkt (doordat de nieuwe kas belangrijker is voor de verwezenlijking van de bestemming dan de reeds aanwezige kas) is geen sprake van een bijbehorend bouwwerk.
Als laatste is de plaats van de kas nog relevant, afhankelijk van het artikel van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht waaronder de kas wordt gebouwd. Voldoet de kas aan de in artikel 2 gestelde voorwaarden, dan kan deze worden geplaatst, ook als de kas in strijd of is met het bestemmingsplan. Artikel 3 biedt aanvullende mogelijkheden voor het vergunningsvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk . Wel moet het bestemmingsplan het bouwen van dat bouwwerk toestaan. Als de kas op grond van het bestemmingsplan niet is toegestaan, dan heeft u een omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan nodig.
Uw gemeente kan u inzicht geven de bouwmogelijkheden van het bestemmingsplan. Ook kan de gemeente aangeven of het mogelijk is een omgevingsvergunning te krijgen om af te wijken van het bestemmingsplan. toestaat.
Op www.omgevingsloket.nl treft u de vergunningcheck aan. Daarmee kunt u eenvoudig en snel beoordelen of u een vergunning nodig heeft. Een kas valt daar onder de categorie ‘bijbehorende bouwwerken’.
Versiedatum: 01-11-2014
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).