Vraag over artikel 2.102 lid 9 van het Bouwbesluit 2012: Die eis van 4 meter geldt voor elke toegang? Wanneer ik een subbrandcompartiment over 3 lagen maak - dus het hoogteverschil tussen de verblijfsgebieden is meer dan 4 meter - en ik zorg dat er op elke laag een uitgang is van het subbrandcompartiment, dan hoeft men nooit meer dan 4 meter te zakken om het subbrandcompartiment te verlaten, sterker nog men hoeft helemaal niet te zakken om het subbrandrookcompartiment te verlaten. Ik weet dat de toelichting hierover zegt dat de eis inhoudt dat je praktisch gezien geen subbrandrookcompartiment kunt maken over meer dan twee lagen. Maar als je op elke laag een toegang maakt doe jet het bezwaar (meer dan één trap afdalen) toch teniet?
Inderdaad ontstaat geen strijd met artikel 2.102 lid 9, als elke vloer van een verblijfsgebied van een eigen (aangewezen) toegang wordt voorzien, want het hoogteverschil is dan 0 meter. De toelichting geeft aan dat meestal niet meer dan twee bouwlagen in één subbrandcompartiment zullen zijn gelegen. Het Bouwbesluit verbiedt echter niet dat een subbrandcompartiment meer dan twee bouwlagen omvat.De achterliggende gedachte bij artikel 2.102 lid 9 is dat door vluchtende personen een hoogteverschil van niet meer dan 4 m moet worden overbrugd. Het artikel is niet bedoeld om verdiepingshoogten van meer dan 4 m onmogelijk te maken. Door op (tussen) verdiepingen in het subbrandcompartiment een uitgang te maken, naar een buiten het subbrandcompartiment gelegen trappenhuis kan binnen een subbrandcompartiment een aanzienlijk groter hoogteverschil worden gerealiseerd.
Versiedatum: 01-03-2015
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).