Op de zolder van een eengezinswoning, bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen, wordt een dakkapel geplaatst, zodat die zolderruimte gebruikt kan gaan worden als slaapkamer. Vanaf die zolder is de voordeur via een overloop op de eerste verdieping en een halletje op de begane grond te bereiken. Moet/mag er door het nieuwe gebruik van de zolder, om het vluchten vanuit die ruimte voldoende veilig te maken, op iedere bouwlaag een rookmelder aanwezig zijn, zoals genoemd in artikel 6.21 lid 1 van het Bouwbesluit?
De eis van de aanwezigheid van rookmelders voor een 'gewone' woning en de 'woonfunctie voor zorg' geldt volgens artikel 6.21 lid 1 alleen voor een nieuw te bouwen woning en bij functiewijziging van een andere gebruiksfunctie naar een woonfunctie. De eis geldt dus niet voor verbouw. In geval van een bestaande woning waar een extra verblijfsruimte wordt gerealiseerd (in uw geval op zolder, door het aanbrengen van een dakkapel), hoeven er dus geen rookmelder in de verkeersruimten te worden aangebracht.
Versiedatum: 01-03-2015
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).