Vraag 525

Een te bouwen woning heeft een aangebouwde garage Kan de uitwendige schil Rc=3,5 m2K/W gelegd worden om de garage. De garage moet worden geventileerd. Welke eis moet gesteld worden aan de inwendige scheidingsconstructie tussen woning en garage?

De warmteweerstand van de inwendige scheidingsconstructie tussen woning en garage moet in de regel 4,5 m²K/W bedragen. Want op grond van het vijfde lid van artikel 5.3, van het Bouwbesluit 2012 moet de inwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte, en een ruimte die niet wordt verwarmd of die wordt verwarmd voor uitsluitend een ander doel dan het verblijven van mensen (bijvoorbeeld een garage), een warmteweerstand hebben van 4,5 m²K/W.

De warmteweerstand wordt bepaald volgens NEN 1068. Bij het bepalen of de binnenwand voldoet aan deze eis mag rekening worden gehouden met de positieve effecten van de aansluitende ruimte, voorzover deze als aansluitend constructiedeel is aan te merken. Dit vloeit voort uit de bepaling van het begrip “inwendige scheidingsconstructie”, die onder meer inhoudt dat aansluitende constructiedelen worden geacht deel uit te maken van de inwendige scheidingsconstructie, voorzover deze van invloed zijn op het voldoen aan de eis (zie artikel 1.1 lid 1). Dit effect is bij een garage echter beperkt daar deze op grond van artikel 3.32 lid 5 zwaar geventileerd moet worden.

De inwendige scheidingsconstructie tussen woning en garage moet dus geisoleerd worden. Het (daarnaast) isoleren van de buitenmuur van de garage gebeurt dan ook dikwijls om de garagerageruimte (later) eenvoudig een andere bestemming te kunnen geven.

Versiedatum: 20-10-2017

Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Terug naar overzicht met vragen en antwoorden

Zie ook

Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving

U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Dossier Bouwregelgeving

Bouwbesluit online

Omgevingsloket online

Vergunningcheck doen en omgevingsvergunning aanvragen

Ruimtelijke ordening

De Rijksoverheid. Voor Nederland. De Rijksoverheid. Voor Nederland.