Wat wordt in artikel 2, onderdeel 1, Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht verstaan onder "het gewone onderhoud"?
Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht geeft geen definitie van "gewoon onderhoud". Zo’n definitie is ook niet opgenomen in andere krachtens de Woningwet of Wabo gestelde voorschriften. Over het algemeen wordt onder onderhoud verstaan: "Alle activiteiten die er op gericht zijn de eigenschappen van het bouwdeel of gebouw in stand te houden of terug te brengen naar de situatie aan het begin van de gebruiksperiode (reparatie) of activiteiten gericht op afname van de snelheid van degradatie (schoonmaken of schilderen)". Dit wil zeggen dat sprake moet zijn van het behoud van het oorspronkelijk aanwezige bouwdeel of vervanging van het bouwdeel door een identiek (qua detaillering, profilering en vormgeving) bouwdeel. Het gebruikte materiaal maakt daarbij dus in principe niets uit.
Het vervangen van bijvoorbeeld een raam is dus te zien als onderhoud indien dit door een raam met dezelfde detaillering, profilering en vormgeving wordt vervangen. Is sprake van vervanging door een raam met een andere indeling dan is geen sprake van "gewoon onderhoud" en valt de vervanging onder "kozijn- en gevelwijzigingen". Op het moment dat u niet slechts een enkel onderdeel van het gebouw of bouwdeel vervangt, maar een groot deel van de onderdelen van het gebouw vervangt (u vervangt bijvoorbeeld een buitenmuur of het dak), dan is er geen sprake meer van normaal onderhoud, maar van een verandering van een bouwwerk. Op basis van artikel 3, onderdeel 8, Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht is het veranderen van een bouwwerk vergunningvrij indien: het niet gaat om een verandering van de draagconstructie of de (sub)brandcompartimentering, of een uitbreiding van het bebouwde oppervlak of bouwvolume. Renoveren van een bouwwerk is niet bouwvergunningsvrij op grond van artikel 2, onderdeel 1, van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht.
Als u een bouwwerk wilt renoveren adviseren wij u met de gemeente te overleggen over de vergunningplicht. In de meeste gevallen zal in dat geval een omgevingsvergunning vereist zijn voor de activiteit bouwen.
Versiedatum: 01-12-2014
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).