1801 - ATGB - op portiek aangewezen gebruiksoppervlakte Een nieuw te realiseren appartementengebouw bestaat uit vijf bouwlagen (halfverdiepte kelder t/m derde verdieping) en bevat in totaal acht appartementen (twee per verdieping) met een gebruiksoppervlakte van ongeveer 117 m2 per appartement. In de kelder bevindt zich een stallingsgarage voor de bewoners. De hoogste vloer ligt 10,7 m boven het meetniveau. Alle appartementen worden ontsloten via het portiektrappenhuis. Bij brand hebben de bewoners van de twee appartementen op de half verhoogde begane grond de mogelijkheid om via een vaste trap op het balkon het aansluitende terrein te bereiken. Personen in de overige zes appartementen, met een totale gebruiksoppervlakte van ruim 700 m2 kunnen uitsluitend via het portiektrappenhuis het aansluitende terrein bereiken. Voldoet dit aan de prestatie-eis in artikel 2.104 vierde lid sub b van het Bouwbesluit 2012 (de portiekuitzondering)?
Ja, het oorspronkelijk ingediende plan voldoet rechtstreeks aan de prestatie-eisen uit artikel 2.104 vierde lid
sub b van Bouwbesluit 2012. De twee woningen hebben hun eigen vluchtroute en hoeven dis niet meegeteld te worden bij de gebruiksoppervlakte die als grenswaarde wordt genoemd.
De adviescommissie is van mening dat de kans op het onbruikbaar worden van de enkele vluchtroute van de woningen bij een directe verbinding tussen de besloten ruimten van stallingsgarage en portiektrappenhuis groot is. Vanuit het oogpunt van risicobeheersing adviseert de adviescommissie daarom om af te zien van zo’n directe verbinding tussen stallingsgarage en portiektrappenhuis. Indien de vergunningaanvrager toch een directe verbinding wil maken, adviseert de adviescommissie om ten minste een rooksluis te maken tussen stallingsgarage en portiektrappenhuis, met aan elke zijde een zelfsluitende deur met een brandwerendheid van ten minste 30 minuten.
Trefwoorden: Woongebouw, APB, portiek, Portiekontsluiting, 1801
Downloads
(Pictogram: PDF-bestand: download dit bestand door op de link te klikken)
Versiedatum: 08-03-2018
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).