Voor een nieuwbouw project van 19 woningen hebben we reeds een omgevingsvergunning en zijn we voornemen in september 2020 te starten met de bouw. In hoeverre hebben we dan hier te maken met de wet kwaliteitsborging?
- Het publiekrechtelijke deel - de kwaliteitsborger en het dossier bevoegd gezag - is gekoppeld aan het moment van vergunningverlening. Daar krijgt u dus niet meer mee te maken als u al een vergunning heeft.
- Met het privaatrechtelijk deel krijgt u mogelijk wel te maken. De nieuwe aansprakelijkheidsregels zijn gekoppeld aan de datum van de aannemingsovereenkomst. Hetzelfde geldt voor de informatieplicht en 5%-regeling. Het oplever- of consumentendossier kent geen overgangsrecht in de wet en zou dus in principe direct gaan gelden. Dit wordt echter nog hersteld en dus krijgt u daar ook pas mee te maken bij contracten afgesloten na inwerkingtreding. Wat wel direct gaat gelden is de aanscherping van de informatieplicht.
Trefwoorden: WKB, Overgangsrecht, in werking treden, inwerkingtreding, Consumentendossier
Versiedatum: 21-12-2022
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).