Voor een bestaand woongebouw is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het optoppen van het gebouw met twee extra woonlagen met daarbovenop een dakterras. Welk niveau moet bij optopping aangehouden worden voor de vluchtveiligheid? - Bestaande bouw omdat er geen referentie is? - Nieuwbouw omdat dat het rechtens verkregen niveau is?
Beide antwoorden zijn onjuist / onvolledig.
In deze casus zijn diverse onderdelen van de optopping, naar de mening van de ATGB, redelijkerwijs te zien als vergroting of verandering van de bestaande delen, zodat die verandering of vergroting van de bestaande delen na de optopping moeten voldoen aan het rechtens verkregen niveau. Dit rechtens verkregen niveau is niet het niveau nieuwbouw, ervan uitgaande dat de hoogte van het hoogste verblijfsgebied op 14,7 m onderdeel is van de verleende omgevingsvergunning voor het bouwen en dat enige mate van autonome veroudering aanwezig is.
Met het, met een nieuwe doorgang, op de portiek aansluiten van een nieuw portiekonderdeel (ook te beschouwen als vergroting van de bestaande portiek) en het daarmee verhogen van de hoogste vloer van een verblijfsgebied die op die vergrote portiek is aangewezen, wordt het rechtens verkregen niveau, naar de mening van de ATGB, onderschreden. Dit is in strijd met de eisen voor verbouw zoals in de artikelen 1.12 en 2.109 zijn gesteld.
Zie voor een nadere toelichting het volledige advies 2005.
Trefwoorden: Vluchtroute, APB, Rechtens verkregen niveau, Verbouw, Portiekontsluiting, optoppen, 2005
Downloads
(Pictogram: PDF-bestand: download dit bestand door op de link te klikken)
Versiedatum: 23-12-2020
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).