Hoe moeten we omgaan met proefprojecten onder kwaliteitsborging die in de loop van het project opeens geen gevolgklasse 1 blijken te zijn?
Na invoering van de Wkb is alleen bij bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 sprake van een bouwen onder kwaliteitsborger. Dus als een kwaliteitsborger constateert dat een bouwwerk niet voldoet aan de definitie van gevolgklasse 1 dan zal hij moeten aangeven dat hij het project niet kan uitvoeren. In dat geval zal de initiatiefnemer bij de gemeente een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit moeten aanvragen. Komen partijen pas na de start er achter dat een bouwwerk geen gevolgklasse 1 is - bijvoorbeeld door de noodzaak een gelijkwaardige maatregel toe te moeten passen voor brand of constructies - dan zal de kwaliteitsborger zich moeten terugtrekken uit het project. De kwaliteitsborger zal dit tevens moeten melden aan de gemeente en de gemeente zal vervolgens dus alsnog een vergunning moeten verlenen.
Trefwoorden: WKB
Versiedatum: 31-07-2021
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).