Wij hebben een aanvraag om omgevingsvergunning binnengekregen waarbij de aanvrager een aanbouw (of uitbouw) wil bouwen aan een reeds gerealiseerde vergunningvrije uitbouw. Hoe dienen wij hiermee om te gaan?
Uitsluitend indien er geen sprake is van een vergunningsvrije situatie als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht, dient u deze aanvraag in behandeling te nemen.
Bij de beoordeling of er sprake is van een vergunningsvrije situatie moet u uitgaan van de totale aanbouw. Dat wil zeggen de nieuwe aanbouw samen met de reeds eerder vergunningvrij gebouwde uitbouw.
In een situatie waar eerder een vergunningvrij bouwwerk geplaatst is en nu daaraan gekoppeld een vergunningplichtig bouwwerk wordt toegevoegd dan maakt het vergunningvrije deel uit van de bestaande situatie (wat moet blijken uit de aanvraag). U mag het vergunningvrije deel meenemen in de beoordeling voor zover sprake is van relevantie voor de beoordeling van het aangevraagde bouwplan. Zo kunt u de diepte van de reeds gerealiseerde aanbouw (of uitbouw) meenemen bij de beoordeling of de totale uitbouwdiepte of omvang van de woning nog past binnen het bestemmingsplan.
Per 1 november 2014 zijn de mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen aangepast. Met de toevoeging van het zinsdeel ‘of uitbreiding daarvan, in de artikelen 2 en 3, wordt ruimte geboden om bij een bestaand vergunningsvrij bouwwerk te vergroten. Ook is de diepte van 2,5 m voor een vergunningvrije uitbouw vergroot tot 4 m.
Versiedatum: 01-11-2014
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).