Een gemeente kan er voor kiezen om een gereedmelding inhoudelijk te beoordelen. Wat nu als de melding volledig is maar uit de inhoudelijke beoordeling volgt dat er zaken niet kloppen?
Een volledige melding geeft het recht om een bouwwerk twee weken later in gebruik te nemen. Een volledige melding als onvolledig aanmerken is niet mogelijk om twee redenen:
- De eisen aan de melding hebben betrekking op het aanleveren van bepaalde informatie. Wordt deze informatie geleverd dan is de melding dus rechtsgeldig gedaan
- Een eventuele fout op papier wil nog niet zeggen dat het bouwwerk niet aan de regels voldoet.
- De melding is volledig, dus in principe gedaan
- Het bevoegd gezag kan besluiten om het bouwwerk te controleren als de melding daar aanleiding toe geeft
- Constateert het bevoegd gezag binnen twee weken na indiening van de melding dat de stukken bij melding niet overeenkomen met het bouwwerk dan voldoet de melding niet aan de regels. De melding is dus niet gedaan en het blijft verboden het bouwwerk te gebruiken.
- Constateert het bevoegd gezag daarnaast een strijdigheid met de regels voor nieuwbouw of verbouw dan kan daartegen handhavend worden opgetreden.
Trefwoorden: Volledigheid, Handhaven, WKB, Gereedmelding
Versiedatum: 21-12-2022
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).