Een enkellaagse bedrijfsruimte op een binnenstedelijke locatie wordt herbestemd tot twee woningen en uitgebreid met twee bouwlagen op de bestaande bouwlaag. De daglichttoetreding van de nieuwe woningen wordt uitsluitend verzorgd door (nieuwe) daglichtopeningen in de voorgevel die is gelegen aan een steeg van 3 m breed. Mogen de daglichtvoorzieningen worden meegenomen als gelijkwaardige oplossing?
Ja. De in onderdeel b van het derde lid van artikel 3.75 (ofwel via onderdeel b van het tweede lid van artikel 3.78 voor bestaande bouw) bedoelde afstand van minder dan 2 m van de perceelsgrens, is bedoeld om te voorkomen dat raamopeningen in de berekening worden meegenomen die uiteindelijk volgens het Burgerlijk wetboek weer zouden moeten worden dichtgezet. Mogelijke strijd met het Burgerlijk wetboek geldt alleen voor de 2 m tot de perceelsgrens, en niet voor de 2 meter tot het hart van de weg, het openbaar groen of het openbaar water. De ATGB constateert dat de feitelijke afstand tot het perceel van de overburen van 3 meter groter is dan 2 meter en voorziet zodoende geen grond voor het alsnog moeten dichtzetten van raamopeningen.
Trefwoorden: Gelijkwaardigheid, APB, Verbouw, daglicht, 2208
Downloads
(Pictogram: PDF-bestand: download dit bestand door op de link te klikken)
Versiedatum: 30-05-2022
Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u vragen over de bouwregels
stellen aan uw gemeente. Gebruik daarvoor de contactgegevens van uw gemeente.
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het
vragenformulier
van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Zie ook
Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving
Algemene vragen over het Besluit bouwwerken leefomgeving of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) kunt u stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).