Vraag 889

Welke thermische isolatie moeten de zijwangen van de nieuwe dakkapel voor mijn zolderkamer hebben, een warmweerstand van 4,7 m2.K/W of een warmtedoorgangscoeëfficieënt van ten hoogste 1,65 W/m2.K?

Uit het gebruik van de zinsnede ‘gelijk te stellen aan’ in het tiende lid van artikel 5.3 volgt dat de zijwang geen raam, deur of kozijn behoeft te omvatten om te mogen uitgaan van de warmtedoorgangcoëfficiënt.

Volgens de toelichting bij het tiende lid van artikel 5.3 zijn de zijwangen van een dakkapel een voorbeeld van met ramen, deuren en kozijnen gelijk te stellen constructieonderdelen. Kennelijk mag bij zijwangen van een dakkapel worden uitgegaan van de warmtedoorgangscoëfficiënt van ten hoogste 1,65 W/m2.K.

Een belangrijke vraag is, is elke zijwand van een dakkapel een zijwang? Zo nee, dan kunnen er dus ook zijwanden van een dakkapel zijn die een warmweerstand van 4,7 m2.K/W moeten hebben.

In het dagelijks spraakgebruik is een zijwang een driehoekig onderdeel van een dakkapel, dat aan de zijkant van de dakkapel de opening tussen het dak van de dakkapel, de voorkant van de dakkapel en het dak van het gebouw afsluit. Dat wil zeggen dat bij een onderdeel van een dakkapel dat aan deze randvoorwaarden voldoet kan worden volstaan met een warmtedoorgangscoëfficiënt van ten hoogste 1,65 W/m2.K.

Als de zijkant van een dakkapel het verlengde is van een gevel of een dragende wand van het pand, dan is de zijkant van die dakkapel naar ons oordeel geen zijwang als bedoeld in het tiende lid van artikel 5.3.  Voor zover die zijwand een uitwendige scheidingsconstructie is geldt dus een warmteweerstand van 4,7 m2.K/W.


Versiedatum: 11-07-2022

Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Terug naar overzicht met vragen en antwoorden

Zie ook

Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving

U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Dossier Bouwregelgeving

Bouwbesluit online

Omgevingsloket online

Vergunningcheck doen en omgevingsvergunning aanvragen

Ruimtelijke ordening

De Rijksoverheid. Voor Nederland. De Rijksoverheid. Voor Nederland.