Vraag 821

In verschillende woningcomplexen van een woningcorporatie is een niet-steenachtige gevelbekleding is toegepast. Eén van die wooncomplexen is uitgevoerd met een houten gevelbekleding. Het brandgedrag van de gevelconstructie voldoet niet aan de vereiste brandklasse. De kans op een snelle brandverspreiding over de gevel is daarom groter dan als de gevelconstructie wel zou voldoen aan de vereiste brandklasse. Daardoor kan een gevelbrand in korte tijd meerdere brandcompartimenten tegelijkertijd bedreigen en is de kans op brandoverslag tussen woningen groter dan in een situatie waarin de gevelconstructie wel zou hebben voldaan aan de vereiste brandklasse. De woningcorporatie is van mening dat de grotere kans die bestaat door de snellere verspreiding van een gevelbrand en de bedreiging van meerdere brandcompartimenten tegelijkertijd, kan worden gecompenseerd door een snellere alarmeringstijd met gekoppelde rookmelders, waardoor de kans op slachtoffers niet groter is dan in een situatie waarin een steenachtig buitenspouwblad zou zijn toegepast. Wat is de mening van de Adviescommissie hierover?

Het is op zich toegestaan een te snelle brandverspreiding te compenseren met snellere alarmering als daarmee voldaan kan worden aan het veiligheidsniveau dat is beoogd door de wetgever voor, in dit geval, het voorkomen van slachtoffers bij brand. In deze casus is dit naar de mening van de ATGB echter onvoldoende onderbouwd.

Zie verder het advies in de bijlage.


Trefwoorden: Gevel, WBDBO, BMI, APB, brandwerendheid, 2105

Downloads

Pictogram: PDF-bestand 2105 - ATGB - Uitwisselbaarheid brandklasse gevel en alarmering

(Pictogram: PDF-bestand: download dit bestand door op de link te klikken)

Versiedatum: 21-05-2021

Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Terug naar overzicht met vragen en antwoorden

Zie ook

Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving

U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Dossier Bouwregelgeving

Bouwbesluit online

Omgevingsloket online

Vergunningcheck doen en omgevingsvergunning aanvragen

Ruimtelijke ordening

De Rijksoverheid. Voor Nederland. De Rijksoverheid. Voor Nederland.